Cégalapításom története

Jómagam tudok szájról olvasni, de a jelnyelvet is ismerem. Mindig is hallókészüléket viseltem, a mostani amit hordok, nem is látszik, fülbe ragasztható, és csak az tudja megmondani ránézésre, hogy hallókészüléket viselek, aki ismer. Számomra természetes a hallássérültek világa, gyerekkorom óta köztük élek. Párom halláskárosultsága enyhébb, mint az enyém, de mivel jelnyelvet használunk az egymás közti kommunikációban, számunkra ez nem is lényeges, inkább a külvilág számára fontos információ. Az utóbbi időben azt tapasztalom, hogy a külvilág is egyre elfogadóbb a hallássérültek világa felé, egyre több az integrációs program, és ennek az eredménye érzékelhető. Azonban még az út elején tartunk, és egy külföldön már elismert programot szeretnék itthon meghonosítani, aminek a feltétele a saját cég alapítása.

Párom és környezetem biztat, hogy vágjak bele, valósítsam meg az elképzelésem, és egyre inkább érzem, hogy hamarosan kötélnek állok. Szintén hallássérült ismerősömtől kaptam egy linket, hogy tájékozódjak a cég alapítás feltételeiről.

Az elmúlt napokat a grossoffice.hu tanulmányozásával töltöttem. Azonnal megragadott az oldal közepén a felhívás, hogy melyek azok a legjellemzőbb hibák, amelyeket elkövetnek cég alapítás során, és ezeket én mindenképpen szerettem volna elkerülni. Elsők között szerepelt az előnytelen cégnév választás, de úgy éreztem, hogy engem nem veszélyeztet, mert látom a külföldi példát, és a hallássérültek világa elég specifikus terület.

Az okmányok érvényességére hívták fel a figyelmet, ismét gyakran előforduló hiba, hogy az ügyvéd mutat rá, hogy a személyigazolvány vagy a lakcímkártya érvénytelen. Szerencsére ismét nem voltam érintett, az okmányaim jó ideig még érvényesek. Szintén top tízes hibának számít, hogy az alapító, esetleg az ügyvezető eltiltás alatt áll. Az Igazságügyi minisztérium oldalán ellenőrizheti magát az illetékes, hogy cégjogi szabályok miatt lett-e eltiltva. Ez az információ ugyanis nyilvános. Az adóregisztrációban akadályoztatás vagy a cégjogi eltiltás pláne nem érintett engem, de hasznos információnak találtam ezekről az esetekről olvasni.

Fontos és hasznos infónak találtam, hogy a közterheket az ügyvezető igazgató jogviszonya után akkor is fizetni kell, ha a cég nem rendelkezik bevétellel. Az ügyvezető személyét nagyon könnyen és rugalmasan lehet módosítani. Ha nincs bevétele a cégnek, a legkedvezőbb ha az ügyvezető személye nappali tagozatos hallgató, vagy öregségi nyugdíjas, vagy máshol van bejelentve.

Nem ajánlott nulla forint kezdőtőkével indítani a céget, csak a könyvelő munkáját nehezítik meg, javasolt legalább százezer forinttal kezdeni. A könyvelő szakértelmének fontosságára is felhívja a figyelmet a grossoffice.hu, de ismét szerencsémre én már rendelkezem egy zseniális könyvelővel. Más már nem is kell, csak maga ez a cég, akik szintén sokan segíthetnek a folyamatban.

A könyvelőt én nagyon fontosnak tartom, hogy szakmailag és bizalmilag is tudjunk együttműködni. Az adózással összefüggő nyilatkozat kitöltése is gyakori hibázási lehetőség, ennek a precíz kitöltésére is fokozott figyelmet ajánl az oldal. A cég tulajdonosának is adminisztrációs kötelességei vannak, ezeket is el szokták gyakran mulasztani. És ajánlott még jó kis cégtábla, mert a NAV szereti ezt a mulasztást büntetni, bármennyire is apróságnak tűnik.

A gyakran ismételt kérdéseket is átolvastam, szóval egyre inkább naprakész vagyok, már csak néhány apró lépés választ el attól, hogy a cég alapítása a valóságban is megtörténjen. A központi iroda címét is megjegyeztem náluk, ami Budapesten, a Bem rakparton található, mert elképzelhető, hogy hamarosan személyesen lesz itt elintéznivalóm.

Időnként még elbizonytalanodom, hogy a külvilág teljesértékű embernek talál-e, mert halláskárosult vagyok, viszont nagyon erős a belső motivációm, hogy megmutassam a világban, hogy én annak tartom magam.