Egy ingatlan eladásakor fontos az energetikai tanúsítvány

Az energiatanúsítvány ára sokakat foglalkoztató kérdés, hisz amikor valaki ingatlant ad el, szükségessé válik az ilyen tanúsítvány elkészítése. Nem mindegy, hogy mennyibe is kerül, és természetesen az sem, hogy mennyi idő alatt készül el.

De hogy mi is az az energetikai tanúsítvány? Erre az e-tanusitas.eu honlapon kapunk választ, mint ahogy abban is segítségünkre vannak, hogy elkészüljön a dokumentum. Az energetikai tanúsítvány mutatja meg, hogy az ingatlannak milyen az energiafogyasztása. 2019. januárja óta minden új építésű ingatlan esetében ki kell állítani a dokumentumot. 2012-től pedig a régebbi épületeknél is szükséges a tanúsítvány. Nemcsak eladáskor, hanem bizonyos pályázatokkor is szükség lehet erre a tanúsítványra. Olykor sürgősen, ilyenkor jó, ha tudunk valakihez fordulni, akik gyorsan elkészítik a dokumentumot. Ezt vállalja az e-tanusitas.eu. De nézzük is meg közelebbről, hogy milyen árakon is.

Az ingatlan eladásakor mindenképp szükség van erre a dokumentumra. Az e-tanusitas.eu pedig vállalja, hogy a helyszíni felmérést követően akár 24 órán belül elkészíti a tanúsítványt. A folyamat a kapcsolatfelvétellel kezdődik, minden hétköznap reggel és este 8 óra között várják a hívásokat. Ekkor már készüljünk fel az ingatlanból, az információkra ugyanis már itt is szükség van. A második lépés a helyszíni felmérés. Fontos tudni, hogy az ország bármely területéről hívható a szám, az e-tanusitas.eu országos lefedettséggel dolgozik. A helyszíni felérés során az ingatlan lehűlő felületeit, a nyílászárók minőségét, tájolását, a padló, a födém, a fűtési rendszer állapotát és a melegvízellátó rendszert is ellenőrzi a szakértő. Fontos, hogy rendelkezzünk az ingatlan helyrajzi számát és ha rendelkezésünkre állnak a tervdokumentációk, műszaki leírások, azokat is készítsük elő.

Ezután következik a tanúsítvány elkészítése. 12 kategóriába sorolhatók az ingatlanok, a legjobb az AA++, a legrosszabb pedig a JJ kategória. Az energetikai tanúsítványra azért van szükség, hogy az ingatlan vásárlója tisztában legyen azzal, hogy milyen fogyasztásra számíthat, hogy milyen az épület állapota ilyen szempontból. Na de nézzünk is meg egy pár árat, hisz a pénz mindig fontos tényező a szolgáltatások igényebételekor.

Budapesten egy 0-40 négyzetméter közötti lakás esetében a bruttó ár 18.990 forint, a 41-120 négyzetméter esetében pedig 20.990 forint, 160 négyzetméterig 22.990 forint és így tovább, kétezer forintonként emelkednek az árak. A családi házak esetében kicsit magasabb költségekkel kell számolni, ami érthető is, hiszen a családi házak esetében több szempontot kell megvizsgálni, figyelembe venni. Az árak 0-80 négyzetméter között 23.990 forint, 81-120 négyzetméter között 25.990 forint, 160 négyzetméterig 27.990 forint és így tovább.

Országosan az árak picit magasabbak, a 0-40 négyzetméter közötti lakások esetében például 22.990 forint, míg 41-120 négyzetméter között 24.990 forint. A családi házaknál 0-80 négyzetméter között 27.990 forint,81-120 négyzetméter között pedig 29.990 forint. Az energiatanúsítvány ára tehát függ attól, hogy hol helyezkedik el az ingatlan, hogy lakásról vagy családi házról beszélünk-e, illetve természetesen függ az ingatlan méretétől is.

És ha már szó esett a pénzről, az árakról, nézzük is meg, hogy miért is érdemes a jó árak mellett az e-tanusitas.eu-t felkeresni. Egyrészt azért, mert minden ügyfél megkapja ajándékba az Ingatlan kisokost, aminek egyébként 4000 forint az értéke. Ebben a kiadványban energiatakarékossági tippeket kaphatunk. Hasznos tanácsokat, hogy ha felújításba, korszerűsítésbe kezdünk. Ha az ingatlanok eladásáról, bérbeadásáról szeretnénk információkat, vagy épp társasházi ügyekben akadtunk el egy-két kérdésben, az Ingatlan kisokosban megtalálhatjuk a választ.

Ez azonban még nem minden, ha ugyanis három hónapon belül ingatlant vásárolunk és a partner ügyvédi irodát bízzuk meg az adásvételi szerződéssel kapcsolatban, az ügyvédi díjból 50.000 forint kedvezményt is kapunk. Ami szintén nem mindegy, hisz egy ingatlanvásárlás mindig magas költségekkel jár. Olyan díjakat is ki kell fizetnünk, melyekre esetleg nem is gondoltunk korábban.

Az energiatanúsítvány ára tehát fontos kérdés, mikor ingatlant adunk el, vagy épp egy pályázati lehetőség miatt van szükség erre a tanúsítványra. Legyen szó bármely esetről, az e-tanusitas.eu-ra számíthatunk.