Egy jobb élet kezdete

A Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesületénél dolgozom, ahol az a célunk, hogy a hallássérültek is egy boldog és teljes életet élhessenek, és hogy ne szenvedjenek hiányt semmiben. Úgy döntöttünk, szervezünk egy napot, tulajdonképpen azért, hogy hallássérültek találkozhassanak más hallássérültekkel és barátokat tudjanak szerezni, illetve különböző játékokat is kitaláltunk, ahol a nyerteseket is megjutalmaztuk.

Szerencsére nagyon sokan eljöttek az eseményre, ahova egész nap vártuk a résztvevőket. A nap elején kivetítettünk egy prezentációt a nap menetéről, ami egész nap elérhető volt mindenki számára. Tulajdonképpen 10 helyszín volt, ahol különböző egyéni-és csapatjátékokon lehetett részt venni, ahol a cél szintén egymás megismerése volt. Mindenki azokon a játékokon vett részt ahol szeretett volna, semelyik játékon sem volt kötelező a részvétel. A 10 állomás végén mindenki egy ingyenes ebédet választhatott magának a sokféle lehetőség közül.

Az egyik játéknak az volt a lényege, hogy a játékosoknak egy bármilyen hosszú szöveget kellett írni arra a kérdésre,hogy “Mikor voltál a legboldogabb az életedben?” A nyertes egy hallókészüléket nyerhetett és akármilyen hosszú szöveget lehetett írni bármennyi ideig. A játék nyertese egy középkorú férfi volt, aki egy nagyon hosszú és részletes szöveget írt arról, hogy mikor volt a legboldogabb. Elmesélte, hogy úgy nőtt fel, hogy az apja 20 évig volt alkoholista. Az apja sosem volt annyira agresszív, hogy bántotta volna őt vagy az édesanyját, de éveken keresztül nagyon sok veszekedés alakult ki miatta, amiket a fia szó szerint nem igazán hallott, de mindig érezte a feszültséget a szülei között. Az apja sosem bánt rosszul a fiával, inkább a feleségével, aki eleinte nem akart tőle elválni, de aztán az idő múltával már egyre inkább. Ahogy megtudta az apa, hogy a felesége el akarja hagyni és a gyereket is el akarja vinni, akkor eszmélt csak fel igazán. Elhatározta, hogy leteszi az alkoholt, és amit megígért, azt be is tartotta. A feleség támogatni szerette volna a férjet, így megtalálta a felepulok oldalát és utánanézett a szolgáltatásoknak. A feleség megtalálta az addiktológiai központ 28 napos felépülési programját, ahol a csapat szakmai és személyes tapasztalattal segítenek a felépülőknek. Az 50 éve felépülési tapasztalattal rendelkező stábtagok is a betegek gyógyulását segítik és egymásnak erőt és reményt adva nyújtanak támaszt a társaiknak. A 28 napos program teljes ellátást biztosít a betegeknek sétálással és sportolási lehetőségekkel együtt az élethosszig tartó józanság céljának érdekében. A program egyénileg és 3-5 fős kiscsoportokban is zajlik, illetve mindig egy szakember is jelen van. A hozzátartozóknak lehetőségük van hétvégenként ingyenes pszichoedukációs előadások megtekintésére, így ők is a felépülési folyamat részesei lehetnek. A 28 napos program letelte után sem ér véget a felepulok munkája, akik utógondozást is vállalnak és a “Felépülő-Nap” keretein belül meghívják egy ingyenes ebédre a végzett pácienseket a józanság felfrissítése céljából. A program alapja az Amerikából származó Minnesota-modell, ami egy bentlakásos, saját élményű több hónapos terápiás program és felépülésben lévő önkéntes vagy fizetett munkások vannak jelen. A modell hatékonysága Magyarországon is bebizonyosodott már.

Az apa részt vett a 28 napos programon és azóta egy új ember lett aki egy jobb élet útján halad. A férfi azt mondta, hogy ő azóta a legboldogabb, amióta az édesapja felépült az alkoholizmusból és azóta a kapcsolatuk is sokkal jobb lett, szinte már elválaszthatatlanná váltak.

felepulok