Egy kedves egyesületi tagnak segítettem a napelem rendszerrel kapcsolatban

Mindig is igyekeztem segíteni a rászorulókon, ezért gyakran fordulok meg különféle egyesületek körében. Így kerültem be a Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesületéhez, ahol napi szinten segítünk a hallássérülteken. Az egyik egyesületi tag esetében a hallás probléma mellett a látással is problémái vannak, ezért talán neki a legnehezebb a mindennapokban. Ez a fiatal srác egyik nap odajött hozzám, hogy segítséget kérjen tőlem egy témában. A napokban a szüleivel szóba kerültek a napelem rendszerek, amelyről elkezdtek érdeklődni. Mivel szülei elég idősek, ezért nehezen tudnak tájékozódni témákban, de nyitottak az újdonságokra. Az egyetlen fiú gyermeküktől is nehezen kérnek segítséget hallás és látás problémái miatt, ezért is fordult hozzám az egyesületi tag. Megbeszéltük, hogy még a délután folyamán leülünk egy gép elé, és megbeszéljük mire lenne szükségük. Addig átgondoltam, hogyan tudnám levezényelni a dolgot, hogy minél többet tudjak segíteni nekik. A napelem rendszerekről sajnos nem sokat tudok, eléggé új ez nekem is, ezért kíváncsi vagyok mit találunk az interneten róla.

A délután sikerült is megejtenünk egy találkozót a közeli csendes kávézóban, ahol leültünk egy gép elé és rákerestem mit lehet tudni a napelem rendszerekről. Közben megkérdeztem a srácot, akit Janinak hívnak, hogy pontosan mit szeretne tudni erről a dologról. Kiderült, hogy kb. annyit tud erről a témáról, mint én, tehát közel semmit. Hát jó, gondoltam, akkor együtt feltérképezzük a napelem rendszerek világát. A nagy keresésekben találtam rá a napelemesrendszerek.info oldalra, ahol teljes körű tájékoztatást kapunk az egész napelem rendszerről. Innen megtudtuk, hogy a napelem rendszer egy fotovoltaikus rendszer, amely a napfény segítségével termel áramot és ezáltal képesek működni berendezési tárgyaink. Tehát nem a központilag elérhető áramot használjuk, hanem a napelem rendszer cellái által begyűjtött napfény fog minket ellátni a megfelelő mennyiségű elektromos árammal. Ezt az egyenáramot szükséges váltóárammá alakítani, amelyre az inverter a legalkalmasabb, ezért elsősorban nem is a napelem rendszeren van a hangsúly, hanem a jó minőségű inverteren. Ez az információáradat most nekünk is magas hirtelen, mivel egyikünk sem ért az ilyen berendezésekhez. Mindenesetre amit első körben szerettünk volna azt megkaptuk.

Másnap délelőtt felhívtak Jani szülei, hogy tudnék-e nekik bővebben is segíteni ezzel kapcsolatban, mivel nagyon szeretnének befektetni egy napelem rendszerbe, de egyedül ezeket nem tudják elintézni. Természetesen igent mondtam, és már előre megnéztem a napelem véleményeket, hiszen tudnom kell, hogy milyen irányba haladjunk a különféle típusok között.

A találkozásunk alkalmával elmeséltem nekik minden információt, amit eddig sikerült szereznem a napelem rendszerekről. Elmeséltem nekik, hogy milyen jó hatással van a környezetre, ha ezzel biztosítják a házuk áramellátását. A havi számlaköltségek is csökkenek, sőt néhány éven belül le is nullázódik. Ha valamilyen esetben több áram termelődni, az a központi hálózatba folyik és a szolgáltató még fizet is érte, tehát pénzt is kereshetünk vele, de ez évekbe is telik – viszont az elszámolás így bonyolult, úgyhogy ebbe az irányba nem érdemes gondolkodni. Beszámoltam nekik arról is, hogy a napelem vélemények alapján a legtöbben a félcellás napelemeket szeretik, mivel, ha a ház vagy telek egyik része árnyékos lenne, akkor a másik felén még a cella be tudja gyűjteni a napfényt. Nagyon hálásak voltak annak, hogy ennyit segítettem, ezért még gyorsan kitöltöttük a napelemesrendszerek.info oldalon talált ajánlatkérés űrlapot, így már csak várjuk a visszajelzést róla.

Természetesen számíthatnak rám a továbbiakban is, Janin keresztül bármikor elérnek. A sok információ miatt most már én is szívesen beinvesztálnék egy napelem rendszerbe, de rengeteg időbe és pénzbe kerül. Meglepő, hogy a helyszíni felmérés és a tervezés sokkal több időt vesz igénybe, mint maga a rendszer telepítése. Ráadásul a rendszer telepítése után még sok-sok dokumentum is vár, mire hitelesítik és működtetni lehet.