Hallássérültek mindennapi problémái

Sokan azt gondolják, hogy egy hallássérültnek szinte csak speciális problémái vannak. Pedig ennek éppen az ellenkezője igaz. Számos olyan problémával szembesülünk, mint látó embertársaink: lejár a személyi igazolványunk érvényessége vagy éppenséggel otthon marad a bérletünk és jön az ellenőr a 6-os villamoson.

Minap is pont egy ilyen hétköznapi problémám volt. Azzal szembesültem, hogy egyre magasabb a medencénk fűtési költsége. Nincs nagy medencénk, 3 m x 3 m méretű. Imádjuk a férjemmel, amikor az első őszi hidegebb esték során alaposan felmelegítjük és innen bámuljuk a völgyben lenyugvó napot. De ez egyre drágább szórakozás lett a mostani gázárak mellett. Két választásunk volt: vagy hanyagoljuk a medencét, vagy keresünk egy olcsóbb fűtési módot, mint a gáz.

Az utóbbi mellett tettük le a voksunkat. Alaposabban körülnézünk, hogy egyáltalán létezik-e más megoldás. A kezünkbe került egy szórólap “MEDENCE FŰTÉSE: GÁZZAL VAGY HŐSZIVATTYÚVAL? – Esté Credit” címmel. Nem ismertük a céget, megnéztük hát a weboldalát.

Örömmel láttuk, hogy egy informatív és közérthető cikk van fent a honlapon, pontosan a bennünket érdeklő témában. Két módszert hasonlít össze: a gázkazánnal ill. a hőszivattyúval történő medence fűtést. Előbbit természetesen pontosan ismerjük, az utóbbi viszont az újdonság erejével hatott számunkra. Nem igazán voltunk tisztában sem a hőszivattyú működésével, sem a költségeivel.

Megtudtuk, hogy a medence fűtő hőszivattyú lényegében két szempontból előnytelenebb, mint a gáz: a beruházás induló ára ill. a felfűtés sebessége. Viszont azt már megtanultam a házunk építésekor is, hogy nem az egyszeri költség a fontos, hanem a teljes élettartamra vetített költség. Itt pedig már toronymagasan veri a hőszivattyú a gázkazánt. Használatával lényegesen kedvezőbbek az üzemeltetési költségek, főleg 10 °C felett. De ez számunkra nem probléma, ugyanis nem vagyunk rozmárok. Ennél alacsonyabb hőmérsékleten már a kandallót használjuk, nem pedig a medencét 😉

Ráadásul a hőszivattyú használata lényegesen zöldebb, mint a gázfűtés, és egyre fontosabbá válik ez a szempont is számunkra. Természetesen apróságnak tűnhet, hogy eggyel több család környezetbarát fűtést használ, de ezek az apróságok képesek összeadódni és együtt már valódi hatást kifejteni. Szóval, kedves olvasó, ha eddig Te is gázzal fűtötted a medencédet, akkor javasolom, hogy gondold át újra. Amennyiben ehhez segítség lehet számodra is a MEDENCE FŰTÉSE: GÁZZAL VAGY HŐSZIVATTYÚVAL? – Esté Credit című prospektus, akkor örömmel megosztom ezt Veled vagy látogasd meg a cég weboldalát.

Mi már túl vagyunk a szerződéskötésen és a beüzemelésen is. Az Esté Credit szakemberei gyorsak, profik és precízek voltak. Egy MDY10 (3 kW) berendezést helyeztek nálunk üzembe. Ennek a teljesítménye a mi kisebb medencénkhez tökéletesen elegendő és a karbantartási költségei is optimálisak (azaz alacsonyak). Nagyon vártuk az első őszi, hidegebb napokat, hogy lássuk a beruházás számszerű eredményeit. A gázszámlánk összege nagyon jelentősen csökkent. Az új rendszerben a medence felfűtése valóban kicsit több időt vesz igénybe, de okos időtervezéssel ez nem lehet probléma. Ráadásul a hőszivattyús rendszerrel a medence hosszabb ideig tartja melegen a vizet.

Sajnos a házunkban radiátorok vannak és ezek működtetése tisztán hőszivattyúval nem lehetséges, de már gondolkodunk egy hibrid, pontosabban egy bivalens fűtési rendszerben. Természetesen ha ebből lesz valami, akkor ehhez is az Esté Credit szakembereit hívjuk majd segítségül.