127 267

Brassói Csillagtúra

Útravaló:
Az Isten az első napon megteremté Erdélyt.
Körülnézett, s látván, hogy az milyen szép és jó,
kedvet kapott hozzá, s megteremtette mellé a világot is.

Háromszéki népmese

Kirándulások Dél-Erdélyben

CSILLAGTÚRÁK BRASSÓBÓL

5 napos áprilisi húsvéti kirándulás

I. nap, ápr.17 csütörtök : Ódon falak között

Érkezés reggel 9,30-kor Brassóba az Ister nevű vonattal. Elszállásolás a DREHER 2 csillagos szállodában, bőséges reggelizés és pihenés. Déltájban, koradélután séta a városban. Brassó régi utcáin, történelmi várfalai mentén fogunk végigmenni, hogy megismerjük a várost és annak történetét.
Az Áprily Lajos Gimnáziumtól indulunk a Graft patak mentén. Útközben a következő helyeket, látnivalókat fogjuk megtekinteni: Graft-bástya, Fehér-torony, Warthe-hegyi kilátó, Fekete-torony, Kovácsok bástyája, Katalin-kapu, Bolgárszegi kapu, Fekete templom, Tanács tér, Cérna utca, Takács-bástya, Cenk alatti sétány. Ezek közül a Fekete templomot és a Takács-bástyát látogatjuk meg belülről is. Mindenhol részletes magyarázatot kapnak a vendégek, külön szó lesz Bolgárszegről,
a hajdani Árpád- szoborról és a Cenki várról is.

II. nap, ápr.18 péntek: „Én úgy szeretem már Rodostót, hogy soha el nem felejthetem Zágont!”

Háromszéki körúton veszünk részt. Indulás 9 órakor Kézdivásárhely irányába. Alsócsernáton az első megálló. Itt a Haszmann Pál Múzeumot látogatjuk meg. Következik Kézdivásárhely, érdekes központjával, amelyet udvarterek öveznek. Itt található Gábor Áron szobra és a Céhtörténeti Múzeum. Gelencén az UNESCO védnöksége alá került római katolikus, kazettás mennyezetű templom a látnivaló. Kovászna főterén is tartunk egy rövid pihenőt. Itt található a Pokolsár, Ignácz Rózsa szobra
és a borvízkút. A pihenőt borvízkostolásra és uzsonnázásra  használjuk. Folytatjuk utunkat Kőrösi Csoma Sándor szülőfaluja felé, Csomakőrösre, ahol egy szerény emlékszoba idézi fel a nagy utazó életútját. Ugyanitt, a templom előtt áll az őshazát kereső tudós szobra. Zágonban a Mikes-Szentkereszty-kúrián tekintjük meg a Mikes Kelemen Emlékparkot és Múzeumot, ahol a falu másik nagy szülöttjének, Kiss Manyinak is szenteltek egy emlékszobát.

III. nap, ápr.19 szombat: „A tó vizén tizenkét hattyú úszott …”

Ezen a napon az autóbuszos kirándulást természetjárással egészítjük ki. Reggel 9-kor Sepsiszentgyörgy irányába vesszük utunkat, ahol a Székely Nemzeti Múzeumot látogatjuk meg, majd rövid sétát teszünk a város központjában. Következő úti célunk a csodás Szent Anna-tó, amelyet körbejárunk, majd megnézzük a Mohos különleges tőzeglápját. Ez már egy kis természetjárás, amit a torjai Büdös-barlanggal fejezünk be. Bálványoson, majd Kézdivásárhelyen keresztül térünk vissza Brassóba.

IV. nap, ápr.20 vasárnap: Sohasem volt Drakuláé

Indulás 9-kor Törcsvár felé, ahol meglátogatjuk a törcsvári kastélyt és a kertjében található falumúzeumot. A következő látnivaló Rozsnyón fogad. Itt a város fölötti hegyre épített parasztvárat fogjuk megtekinteni. Utunk visszafelé  Brassó- Pojánán keresztül vezet, ahol megállunk egy rövid sétára.

V. nap, ápr.21 hétfő: Búcsúfotó a város tetején

Utolsó napon: laza program. Délelőtt séta Brassó belvárosában, majd kabinos felvonóval felmegyünk a Cenkre. A kilátóról csodálatos látványt kínál a város. Végül a felejthetetlen kirándulás záróakkordjaként csoportképet készítünk a hajdani Árpád-szobor megmaradt talapzatánál.
Délután pihenés, csomagolás.

Hazautazás vonattal, 20.30 órakor.

Szállás: Brassó, Hotel Dreher ** (4 éjszaka) 2 és 3 ágyas zuhanyzós szobákban.
Étkezés: reggeli és estebéd a szálláshely vendéglőjében, napközben ételcsomagot (szendvics, gyümölcs, édesség, ásványvíz vagy üdítő,) biztosít a vendéglátó.
Utazás: Budapest-Brassó és retúr vonattal ( II. osztály couchette), a csillagtúrák Brassóból autóbusszal, kisebb létszám esetén kisbusszal.
Indulás: Budapestről április 16-án este 19 óra 10 perckor a Keleti pályaudvarról, az Ister EuroNight EN 473-as vonattal.
Érkezés: Budapestre április 22-én reggel 8 óra 50 perckor a Keleti pályaudvarra, az Ister EuroNight EN 472-es vonattal.
Részvételi díj lebontva: Brassói csillagtúra: 40000 Ft./fő irányár (35 főn aluli létszám esetén 5000 Ft. többlet). Az ár tartalmazza a szállás, ellátás,helyi autóbuszos utazások, belépőjegyek és az idegenvezetés költségeit.

A szállásfoglaláshoz szükséges 3000 Ft előleget február 28-ig (meghosszabbított határidő) kell befizetni. A hátralék március 25-ig fizetendő. Ehhez még hozzáadódik a Budapest-Brassó és a menettérti vonatjegy ára: 20500 Ft, valamint a személyi utasbiztosítás: 3600 Ft.


Brassói szervező, idegenvezető: Sipos Márton, telefonszám: 00-40-723-178-014, E-mail: siposmarton55@gmail.com 


Jelentkezés: Mecsné Fullajtár Ildikó, E-mail: ildiko.fullajtar@gmail.com 

iroda: 1078 Budapest, Murányi u. 57. (időpont egyeztetés szükséges!)

vagy! 2014. február 28-én délután 16 óra!!! személyesen is!

A kiránduláson várunk hallássérülteket, halló családtagjaikat. Kényelmes, tehát, idősebb ismerőseiket, barátaikat is hívják el!

Jelnyelvet használóknak jelel Mecs Tamás, a hallók mikrofon segítségével hallgathatják a tájak történetét, míg a busz halad...Felhívás

 
Kérjük, támogassa törekvéseinket adója 1%-ával! Adószámunk: 18181287-1-42

hírlevél

a Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete hírlevele