127 267

Hogyan kommunikáljunk hallókkal?

Tippek nagyothallók számára jól halló személyekkel folytatott beszélgetésekhezNe próbálja meg eltitkolni, hogy nagyothall - nagyothallónak lenni nem szégyen! Aki rejtegeti nagyothallását, ne csodálkozzon rajta, ha mások nem lesznek tekintettel erre!

Hívja fel beszélgetőpartnere figyelmét arra, hogy Ön nagyothalló. Viselje láthatóan hallókészülékét, hiszen így beszélgetőpartnerének mindig szembetűnik, hogy ügyelnie kell az Ön gyenge pontjára.
 
Lehetőség szerint minden beszélgetés előtt ellenőrizze, jól van-e beállítva hallókészüléke; ha szükséges, gondoskodjon új elemekről. Így elkerülheti a bosszúságot, és partnerét sem készteti elbizonytalanodásra.

Ügyeljen arra, hogy beszélgetőpartnere legyen a „fényben”. Lényeges, hogy Ön jól lássa az ő szájmozgását. Úgy helyezkedjen el, hogy szemben legyen vele.

Ha Ön érthetően és lassan beszél, akkor a szembenálló fél is törekedni fog erre.
 
Ha valamit nem hallott, kérje meg barátságosan partnerét, hogy ismételje meg az elhangzottakat. Mondja el, amit jól értett - így segít neki abban, hogy ne kelljen mindent újra elmondania.

Ha nem értett valamit, soha ne tegyen úgy, mintha értette volna. Ezzel csak bosszúságot okoz partnerének.

Nyugodtan mondja ki, amit félrehallott vagy félreértett, hiszen ez feloldja a feszültséget, és humort csempészhet a beszélgetésbe.

Társaságban lehetőség szerint olyan valaki mellé üljön, aki érthetően beszél, és aki segít abban, hogy Ön se maradjon le a beszélgetésről.

Ne engedje, hogy eluralkodjon Önön a csalódottság vagy a bosszúság, ha valamit nem értett; a negatív hangulat a többiekre is átterjedhet.

Az Ön számára ugyanolyan fárasztó meghallani, megérteni partnerét, mint amilyen fárasztó az ő számára egy hallássérülttel beszélgetni: Ha elfáradt, mondja meg nyíltan, és figyeljen oda arra is, ha az elfáradás jeleit látja a másik félen. Ilyenkor fejezze be a beszélgetést.

Pár további jó tanács!

Léteznek olyan eszközök, amelyek a jobb megértést segítik elő; így jobban hallhatja például a televízió hangját: tájékozódjon, ha nehézségeket tapasztalna ezzel kapcsolatban.

A telefonkészülékhez, a telefonáláshoz is léteznek segédeszközök: kérdezzen rá ezekre a „telefonos” vagy hallókészülékeket forgalmazó boltokban.

Ne felejtse el időnként megtisztítani fülillesztékét.

Ne szégyelljen tanácsot kérni a hallásgondozóban dolgozó szakemberektől, hiszen jó pár dologban tudnak Önnek segíteni.

Legyen türelmes: a hallókészülékkel segített hallást gyakorolni kell, ne keseredjen el, ha nem sikerül rögtön. Gyakoroljon otthon, ahol csend van. Először csak egy beszélgetőpartnert keressen magának.

Felhívás

 
Kérjük, támogassa törekvéseinket adója 1%-ával! Adószámunk: 18181287-1-42

hírlevél

a Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete hírlevele