Újdonsült hallássérült ismerősömet kísértem el fogpótlásra

Nemrégen megismerkedhettem egy nagyon kedves emberrel, akivel az interneten ismerkedtem meg egy blogoldal segítségével, ahol komoly diskurzust folytattunk egy témával kapcsolatban. Amikor az első találkozásunkra sor került még nem tudtam, hogy teljesen megváltozik az életem. Az első találkozás egy a lakásomhoz közeli kávézóba történt, amire egy szép tavaszi napon került sor. Amikor beléptem a kávézóba, még nem gondoltam, hogy újdonsült barátom hallássérült. Nagyon meglepett a dolog, még nem ismertem olyat, akinek ez lenne a problémája. Sokat beszélgettünk erről is, hogy mennyien nem tudják ezt elfogadni, és furán viselkednek vele. Engem minden ezzel kapcsolatos dolog érdekelt, főleg, hogy nagyon megkedveltem ezt a személyt. Mivel érdeklődésem nagyon felvillanyozta, így elhívott a Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesületének eseményére, amely a jövőhét közepén lesz. Ez a kedves barátom elmesélte, hogy előtte megy éppen fogpótlásra, így reméli, hogy időben odaér, hiszen ez az évente megrendezésre került esemény nagyon fontos a számára.

Felajánlottam, hogy elkísérem a fogorvosi rendelőbe, a Prime Dental Clinic-re, ha gondolja, amíg várakozik tudunk beszélgetni, majd együtt mehetnénk a Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesületének eseményére. Szívesen fogadta segítségemet. Amíg teltek a napok, rákerestem a “fogpótlás” címszóra, hiszen még sosem volt benne részem, ezért érdekelt, hogyan is zajlik egy ilyen beavatkozás.

A fogpótlásról az alábbi linken szereplő cikkből tudtam meg sok információt. Például, hogy nagyon sokan nem tudnak megfelelően fogat mosni. A fogpótlás pedig életkoronként eltérő lehet, sőt teljesen egyénileg is eltérő. A fogpótlásnál szóba kerül, hogy az implantátum vagy a híd a jobb megoldás a páciens számára. Ha a körülmények ideálisak, akkor a legjobb megoldást az implantátum jelenti, ugyan drágább, de a több fog épsége teljes mértékben megmarad, azokhoz nem nyúlnak. A híd esetében a hiányzó fog melletti fogakat elő kell készíteni, ami azzal jár, hogy le kell őket csiszolni, ez pedig jelentős mennyiségű fogszövet eltávolítását jelenti. A hidak kétféle anyagból készülnek, egyrészt léteznek a fémkerámia hidak, amelynek alapja egy fém váz, amelyen porcelán borítás kap helyet. Teljesen nikkelmentes, azonban ha a páciensnél felmerül egyéb fémallergia, akkor ennek alkalmazása nem javasolt. A másik hídtípus a cirkónium, amelyre szintén porcelán kerül borításként, de az alapjára nem ismert allergia, így bátran választhatja bárki. A foghúzás után a fogpótlásra néhány hetet várni kell.

Sajnos a híd sem tart örökké, ezért érdemes minél jobban figyelni ápolására, hogy időtartama hosszabb legyen. Ahhoz a szájápolás megfelelő legyen a hidak megléte esetén is, speciális eszközökre van szükség. Az egész folyamat, illetve az, hogy megfelelően tisztítsa a páciens a fogait, az az orvos feladata, hogy elmagyarázza hogyan kell.

Mire eljutottam új barátommal a fogorvoshoz már nagyon kiműveltem magam a fogpótlással kapcsolatos tudnivalókkal. Elmeséltem mindent barátom számára, így már tudta, hogy milyen kérdéseket tegyen fel az orvos számára. A klinikán mindenki nagyon kedves volt, szakszerű ellátást kapott a barátom, aminek nagyon örült. Számomra is szimpatikus volt a klinika, ezért lehet a közeljövőben bejelentkezem egy konzultációra, hogy ellenőrizzék fogaimat. A fogorvosnál eltöltött idő után következhetett a hallássérültek számára létrejött esemény, amelyre sikerült időben odaérnünk.