Utaltam egy alapítványnak, majd napelem-telepítésre kértem ajánlatot

Valamelyik délután, ahogy hazaérkeztem a munkából szatyrokkal, csomagokkal volt tele mindkét kezem. Így nem volt érkezésem megnézni a postaládát. Megkértem a kisfiamat, hogy szaladjon már ki és nézze meg, hogy hozott -e a postát valamit. Lelkesen loholt vissza a két levéllel, amit a ládában talált. Az egyik küldemény egy hallássérült gyerekeket támogató alapítványtól érkezett. Utaltam is nekik egy jelképes összeget, sok kicsi sokra megy alapon. A mi rokonságunkban is van hallássérült fiatal, így tisztában vagyok vele, hogy milyen nehézségekkel és küzdelmekkel jár az, ha valakinek így kell élnie.

A másik boríték pedig a villanyszámla volt. A levelet kinyitva és a csekket látva elgondolkodtam, hogy melyik ponton is szaladhatott el az utolsó hónapban az energiafogyasztásunk, mert az összeg jóval magasabb volt a szokásosnál.

Mindig is igyekeztem a rezsit és a kiadásokat a lehető legalacsonyabbra csökkenteni. Nincs az a házi praktika, vagy spórolási módszer, ami egy ponton túl lejjebb tudná vinni az elfogyasztott energia mennyiségét. Hiszen nem húzhatunk ki mindent a konnektorból. A hűtőszekrényre szükség van, mosni kell és a vacsora sem készül el, ha nem használjuk a tűzhelyet. Nyáron nagyon praktikus a légkondi is, és akkor még nem ejtettem szót a tévéről, számítógépről és a gyerekek kütyüjeiről, mint Xbox és társai. Ezek szintén napi használatban vannak.

Már régóta kacérkodom azzal a gondolattal, hogy ki kellene váltani a villanyszámlát azzal, hogy a háztartásunk működéséhez szükséges energiamennyiséget napelemrendszer telepítésével termeltessük ki. Olvasgattam is régebben a napelemrendszer.info oldalt és a mostani villanyszámlát látva ismét ott kötöttem ki. Nagyjából tisztában vagyok vele, hogy hogyan is működik egy ilyen rendszer. Most az érdekelt a legjobban, hogy nagyjából mekkora anyagi vonzata lenne a telepítésnek esetünkben.

A honlap felhívja a figyelmet rá, hogy nagyjából általánosságban csak elég széles intervallumokban lehet megbecsülni a költségeket. Ezért mindenképpen egyéni felmérésre van szükség, ami meg is történik az ajánlatkérés beérkezését követően. A felmérés során megtekintik az ingatlant, amikoris eldől, hogy egyáltalán alkalmas-e egy ilyen napelemrendszer telepítésére. Milyen a tetőszerkezet, annak mekkora a dőlésszöge, vagy vannak-e az ingatlan körül olyan árnyékoló tényezők, melyek csökkenthetik egy ilyen rendszer teljesítményét. Ez lehet néhány magasabb fa, egy kémény, vagy magasabb épületek a közvetlen szomszédságban.

Olvasgatás és számolgatás után én arra tippeltem, hogy a mi házunk áramszükségletét egy 5-6 kw napelem rendszer tudná biztosítani. ezt abból gondoltam, hogy többen vagyunk a családban és olyan nagyobb teljesítményű dolgokat is használunk a háztartásban, mint mondjuk a légkondi vagy elektromos tűzhely és sütő. Egy 6kw napelem rendszer árak meghatározása is egyedileg a legpontosabb, de a honlapon szereplő előzetes becslések alapján nagyjából 2.500.000.- plusz-mínusz pár-százezer forint lenne.

Az árajánlatkérés beérkezése után sor kerül a helyszíni kiszállásra, mely teljesen ingyenes. A felmérés során megnézik az ingatlan adottságait, tájékoztatnak az alkalmazható rendszerekről. Bemutatják ezek működését tekintettel az előnyökre és hátrányokra is. Illetve lehetőség szerint figyelembe veszik az egyéni elképzeléseket, igényeket is. Fontos, hogy mennyi a havi áramköltség, hogy hányan élnek a háztartásban, de még az is, hogy fog-e bővülni a család, hiszen akkor az áramfogyasztás is növekszik majd.  

Én is kitöltöttem az űrlapot, hogy árajánlatot kérjek, a kollégák rövidesen hívtak is telefonon. A helyszíni felmérést követően az árajánlat is elkészült, ők is a 6 kw teljesítményű rendszer telepítését javasolták. A 6 kw napelem rendszer árak esetünkben is egyéni felmérést követően lettek meghatározva, ahogyan azt a honlapon is olvastam. Mivel a beruházás állami támogatással, pályázat útján is megvalósítható, úgy döntöttem, vágjunk bele. Egyre inkább nem szerettem volna villanyszámlát fizetni.