125 968

A HARKE megalakulása első támogatói

A HARKE megalakulásakor velünk tartott Ladányiné Ritter Zseni. Ő már nincsen közöttünk. Mindig nagy szeretettel emlékezünk meg róla. Sokban tudta segíteni a hallássérült emberek életét. A siketeknek jelnyelvi tolmácsként segítette mindennapjaikat. Így ő volt az önkéntes jelnyelvi tolmács a lakás ügyek intézésekor, a munkahelyi problémák megoldásakor, a gyermekekkel való kapcsolattartáskor is közvetített. A siketek az édes szülei baráti köréből kerültek ki, és Zsenit gyermekkora óta a Benczúr utcai SINOSZ székházból ismerhették.
A HARKE megalakulásakor nagyon sokban hozzájárult az ügyeik intézésekor telefonos, szakmai, jelnyelvi tudású segítségével.
A jelenlegi HARKE irodában, a Murányi utcában is rá emlékeztet kettő darab gázkonvektor, amit testvére adományozott a HARKE-nak.

Dr. Borsos Terézia alapító társunk hívta fel a figyelmet a sokoldalúan segíteni tudó újfajta tudásra, az audioterápiára. Az audioterápiáról készített számos összefoglalót amivel segítségünkre lehetett a pályázatok megírásakor. Ötleteket és szakmai útmutatásként használtuk a leírásokból a Belügyminisztériumtól elnyert első pályázatunkban, vagy az IT-mentor projekt során a mentális segítő foglalkozások kialakításánál. Elmondhatjuk, hogy a HARKE a magyar hallássérült felnőtteket segítő terápia úttörője.

Veres László alapító tagunk készítette az első honlapunkat. Sajnos, azóta lecseréltük. Hiányzik azon szereplő szájról olvasási tréningünk, amit Dr. Borsos Terézia készített. Az akkori honlap megszűntével az anyagok elvesztek.

Tózsa Anna alapító tag társunk több alkalommal segített az Esélyek Házában a 2006-ban tartott irodai ügyfélszolgálatunk önkéntes irodai fogadásában.

Mecs Tamás rendszeresen segítette a számítógép karbantartásokat. Eleinte, az első három évben a Mecs család saját számítógépein történtek a pályázatírások, papír, nyomtatófestékek zöme a család segítségével sikerült beszerezni.

Vezér Ágnes alapító tag a számviteli munka és pályázati programok erkölcsi és szakmai véleményezője.

Simonné Nagy Ágnes a HARKE rendszeres szakmai támogatója a programok lebonyolításánál.

A 2005-ik évben az egyik irodahelyiségünk biztosítója Szalai Anikó gyógypedagógus, a Szinyei Merse Pál utcában.


A megalakulásunk első írótolmácsa Hargitai Márta. Első alapító gyűlésünkkor ő volt az, aki a gépírás kivetítésével érzékelte először Magyarországon, hogy a hallássérült embereket az azonnali felirat mennyire segíti az élő megértéskor oly fontos információészlelést. Ez az esemény a HARKE megalakulásnak bírósági bejegyzés utáni első taggyűlésünkkor, 2003. december 14-én volt. Az eseményen részt vettek az alapító tagkon kívül, Hargitai Márta írótolmács, Dr. Nagy Marianna az Esélyegyenlőségi Minisztérium akkori főigazgatója, Fábián Julianna, az Esély című folyóirat titkára, Mikesy György, a SINOSZ akkori elnöke.
Felhívás

 
Kérjük, támogassa törekvéseinket adója 1%-ával! Adószámunk: 18181287-1-42

hírlevél

a Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete hírlevele