125 968

Tippek, hogyan kommunikáljon a halló a nagyothallóval ...

Tippek jól halló személyek számára nagyothallókkal folytatott beszélgetésekhez
azaz: nézz rám, ha beszélsz hozzám, akkor látom, mit mondasz!


Alapszabály:

A nagyothalló nem hall meg mindent. Hiányos hallását kénytelen optikai információkkal is kiegészíteni.

 1. A nagyothallót szemből közelítse meg: így észreveszi Önt, és nem ijed meg, mint akkor, ha a háta mögül lép elé hirtelen.

 2. Forduljon úgy, hogy a fény az Ön arcára essen: ilyenkor a nagyothalló tud olvasni az Ön szájáról.

 3. Beszéljen lassan, érthetően és nem túl hangosan. Soha ne kiabáljon - ezzel nem segíti elő a megértést! Egyenletes hangerővel beszéljen, ne váltogassa a hangos és halk beszédet! Ügyeljen az utolsó szótagokra. Figyeljen arra, hogy ne halkuljon el a hangja a mondat végén.

 4. Ne takarja el a száját a kezével, és ne fordítsa el a fejét beszéd közben, különben a nagyothalló nem tud olvasni az Ön szájáról.

 5. Beszéljen világos, rövid és képszerű mondatokban. Kerülje az idegen szavakat!

 6. Ha meg kell ismételnie egy mondatot, próbálja meg más szavakkal elmondani még egyszer ugyanazt. Fontos beszélgetések esetén: Mondja meg előre a beszélgetés témáját, és várjon addig, amíg megbizonyosodott arról, hogy a nagyothalló megértette, miről szeretne vele beszélgetni - ezután könnyebben megérti Önt.

 7. A mértéktartóan alkalmazott gesztusok, kézmozdulatok és arckifejezés segítik a jobb megértést.

 8. Ne bosszankodjon, ha meg kell ismételnie valamit: Beszélgetőpartnere nem rosszindulatból nem érti Önt, és nagyon hálás az Ön türelméért.

 9. Telefonáláskor lassan, érthetően beszéljen. Ügyeljen arra, hogy pontosan a telefonkagylóba beszéljen bele. Tölcsérszerűen fogja körül a telefonkagylót a kezével, és így szóljon bele: ekkor a lehető legérthetőbben hangzik a beszéde - ezzel pedig mindketten időt és energiát spórolhatnak.

 10. Társaságban tájékoztassa folyamatosan nagyothalló partnerét a témáról: így azt az érzést közvetíti felé, hogy őt is bevonják a társalgásba.

 11. Ha a nagyothalló furcsa vagy rossz választ ad Önnek, világosítsa fel arról, miért nevet. Ilyenkor ő is együtt tud nevetni Önnel, és nem kell attól tartania, hogy kinevetik.

 12. Kapcsolja ki a rádiót, televíziót, egyéb zajforrásokat, és csukja be az ablakot, ha nagyothallóval beszél. Kérjen csendet, mielőtt beszélni kezdene. A nagyothalló számára minden mellékzaj nehezíti a megértést.

 13. Legyen megértő, ha a nagyothalló a beszélgetés közben hirtelen „kikapcsol”: számára a hallás és a megértés fárasztó munkát jelent.Felhívás

 
Kérjük, támogassa törekvéseinket adója 1%-ával! Adószámunk: 18181287-1-42

hírlevél

a Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete hírlevele